понедельник, 13 марта 2017 г.

Заходи до Дня народження Т.Г. Шевченка у КЗ ЗСЗШІ "Джерело"

Шевченківські дні у КЗ ЗСЗШІ «Джерело»


…Наш  Кобзар  коханий
Достойний  пошани.
Він  дитя  з-під  стріхи
Він  в  селянській  свиті  —
А  придбав  нам  слави,
Як  ніхто  на  світі.
А  та  наша  слава
Не  вмре  не  загине,
Наш  Тарас  Шевченко  —
Сонце  України
.
Уляна Кравченко

Весна… Початок  березня… Український народ вшановує   Великого Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка.
Є імена, що увібрали у себе душу народу, стали частиною його життя. Саме таким для українців є ім’я Тараса Григоровича Шевченка.
Дуже актуальними є слова Павла Тичини: «Сьогодні думи Шевченка є невіддільні від дум нашого народу. І тому народ так часто, так охоче звертається до свого поета. Гуманізм Шевченка, його ставлення до людини, його постійна турбота за пригноблених – як це зараз нам співзвучно!».
У цьому році відзначається 203  річниця від дня народження поета. У Запорізькій спеціальній  загальноосвітній школі-інтернаті «Джерело» уже стало традицією проводити шевченківські дні. З метою популяризації творчої спадщини, активізації патріотичного виховання, пов’язаного з іменем видатного митця,  було підготовлено та проведено ряд заходів.

Бібліотекарем Котій І.М. проведено флеш-фуршет «Нас єднає слово Кобзаря». Відвідувачі продемонстрували акторські здібності в декламуванні віршів Тараса Григоровича. Краса і чарівність Шевченкового слова звучала в бібліотеці протягом усього дня.
   Серед учнів 5-6 класів

відбувся мовознавчий турнір під гаслом «Не вмре ніколи Шевченкове слово» (учителі Засоріна О.В. та Сапальова Н.Г.). Захід сприяв вихованню поваги до Шевченкового слова, зацікавленості до детального  вивчення його життя та творчості.

   Учитель української мови та літератури  Сапальова Н.Г. з учнями 7-х класів  провела інтелектуальний конкурс-гру «Вслухайтесь в  голос безсмертного Тараса». Метою заходу було формування духовної культури, виховання почуття любові та поваги до традицій   народу, збереження і розвитку інтелектуального потенціалу країни.
     Учні 10 - 12  класів   показали знання   творчого та життєвого шляху Великого Кобзаря в інтелектуальній грі «Брейн-ринг» під назвою «Поет-кріпак – співець про волю» (учитель Шокарєва О.Є.). Школярі багато нового, цікавого, невідомого  дізналися про життя і літературну діяльність Кобзаря.
    З учнями 8-9 класів було проведено літературний аукціон «Відомий і невідомий  Шевченко» (вчителі Конограй І.В. та Коваль Р.О.). Старшокласники взяли участь у вікторині, присвяченій біографії і літературної діяльності поета, було найкращого декламатора   поезій Шевченка Т.Г.. Учні   створили презентації, в яких  представлено досить цікаву та різноманітну інформацію про невідомі сторінки життя Т. Шевченка.
     На позакласних заходах використовувались різні форми проведення:  інформаційно-комунікативні технології, інтерактивні методи, що сприяло кращому засвоєнню матеріалу учнями, вихованню поваги до творчості Кобзаря.
     Наш Шевченко безсмертний! Його невмируще слово проростає в усе нових поколіннях , як своєрідне  Дерево Життя, яке не можна ні зрубати, ні спалити, бо воно непідвладне тліну, воно живе у великому серці непереможного українського народу.
  Образ Тараса Шевченка є символом української державності, української нації, національної єдності, символом поступу до внутрішньої свободи, чесності, правди, самовираження, символом, що надихає жити, боротися, кохати - як вічна святиня, як уособлення найвищого розуму і непізнаного духу, як невмируща душа і  пам'ять української нації...
  Шевченківські дні залишили у душах дітей безліч яскравих вражень, нові знання, принесли натхнення та наснагу, віру у власні сили. І слово Т. Шевченка завжди буде жити в душі народу й допомагатиме у всіх добрих звершеннях.



Вчитель української мови та літератури Сапальова Н.Г.
 (рекомендовано для блогу історико-гуманітарних дисциплін)

Рецензент: Засоріна О.В.


  

Комментариев нет:

Отправить комментарий