среда, 25 мая 2016 г.

ВЕСЕЛІ ВЕЧОРНИЦІ У ШКІЛЬНІЙ СВІТЛИЦІ!




У кожному суспільстві є свої неписані закони – звичаї, традиції, обряди, яких часто дотримуються більш ревно, ніж законів у кодексах. Випробувані часом, традиції стали невід'ємною рисою нашого побуту, і ми їх часто виконуємо, не задумуючись, для чого і чому так робимо, яке вони мають значення.
«Так прийнято: « так робили наші батьки», «так за звичаєм», - такі пояснення ми можемо почути, коли розпитуємо про ту чи іншу традицію, обряд. Заходячи в хату – зніми шапку, йдучи на весілля – принеси хлібину, народжену дитину – охрести.
А чому? Навіщо?
Поговорити і більше дізнатися про традиції, звичаї, обрядовість українців вирішил наші випускники 9-Б класу, які під керівництвом вчителя української мови і літератури Засоріної Ольги Володимирівни підготували і провели вечорниці,щоб сприяти відродженню давніх українських традицій. На посиденьки запросили учнів 5-11 класів.
Метою заходу було: ознайомити учнів з різними традиціями нашого народу, розкрити їх багатство і красу, зміцнювати почуття національної гордості, повагу до свого народу, до його історичного минулого.
Ніщо так не чарує дитячі душі і не залишається в глибинах пам'яті, а потім згадується протягом всього життя, як безпосередня участь у традиційних народних святах, обрядах.
На наших вечорницях було все як і колись: українська піч, українські страви, українські народні пісні «Цвіте терен», «Ой на горі два дубки», «Ніч яка місячна», «Варенички» у виконанні дівчат;, українські танці, конкурси, вірші.
Учні намагалися передати атмосферу українських вечорниць. Назавжди залишиться в пам'яті дітей це свято.

Олекса Воропай писав: «Звичаї, а також мова – це ті найміцніші елементи, що об'єднують окремих людей в один народ, в одну націю».

Комментариев нет:

Отправить комментарий