вторник, 22 февраля 2022 г.

                                               День рідної мови у «Джерелі».

 

                                                               Найбiльше i найдорожче добро кожного      народу - це його       
                                                         мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця,          
                                                        в яку народ складає і своє давнє життя i своï сподiванки, розум,   

                                                         досвiд, почування.

                                                                                                   Панас Мирний                                    

    

  21 лютого вся світова спільнота святкує Міжнародний день рідної мови . До відзначення цієї дати долучилася вся шкільна родина Запорізької школи-інтерната "Джерело". Творчий колектив педагогів-словесників підготував і провів цілий ряд позакласних заходів, присвячених Дню рідної мови.                                                                        

        Наша рідна мова - українська. Українською розмовляли  наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові.  Відкриття свята почалося з демонстрації експозиції "Наша мова калинова " .Вчитель української мови та літератури Засоріна О.В ознайомила   учнів 5-В  ,7-Б класів з історією виникнення цього свята , з розвитком мов різних народів , з актуальними проблемами зникаючих мов та швидкою еволюцією найпопулярніших. Нікого  не залишила байдужим декламація віршів українських поетів про милозвучність української мови  ,  виконання "Заповіту" Т.Г Шевченка українською, англійською. Фіналом свята було прослуховування  пісні Н.Бучинської "Мова єднання". 

       З метою удосконалення мовленнєвих здібностей , виховання патріотизму вчителем української мови Коваль Р.О. було проведено лінгвістичний ігроленд "Я знаю українську" в 6-Б, 6-А та 8-В класах, де учні продемонстрували свої знання української мови , кмітливість. Учні   10, 11-Б класу під керівництвом вчителя української мови Сапальової Н.Г. взяли участь у мовознавчій грі "Поле чудес",а учні 8-Г класу стали учасниками  лінгвістичної  гри "Мільйон".  


Учні 9 класу провели урок -свято "Рідна мова-мова серця мого"(вчитель Флюр Ю.О.) . На уроці української мови здобувачі освіти 12 класу писали есе "Рідна мова-джерело любові" ,а в 7-А  класі пройшов круглий стіл "Із замуленого мовного джерела води не нап "єшся"   (вчитель Панфілова Г.М.)    У цей день  у школі  панувала святкова атмосфера.  Свято рідної мови  надовго запам "яталося здобувачам освіти "Джерела".                                                                                              

       Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич.могутню силу.   Зберігайте її в усій чудовій красі для себе і для наступних поколінь.

                                                   Автор: Засоріна О.

                                                  Рецензент: Засоріна О.

Комментариев нет:

Отправить комментарий