воскресенье, 17 октября 2021 г.

«Джерело» вшановує Ф.Ф. Мовчановського – засновника школи

 

15 жовтня у Запорiзькому  обласному краєзнавчому  музеї відбулася зустріч з Шевченком Володимиром Миколайовичем,


доктором педагогічних наук, старшим науковим співробітником лабораторії сурдопедагогічного інституту спеціальної  педагогіки імені М. Ярмаченка НАПН України. 

Він розповів про свої наукові дослідження щодо життя та діяльності   Ф.Ф. Мовчановського – засновника школи-хутора для глухонімих у м. Олександрівськ та висловив велику подяку  Польському  товариству, яке  допомогло зібрати якомога більш  повну інформацію про Ф. Мовчановського та видати книги  «Польський дворянин Фелікс Мовчановський: життя та діяльність» (2017 р.), навчальний посібник для студентів «Українська спеціальна педагогіка в персоналіях» (2021 р.), статтю про Мовчановського в польських наукових виданнях.


Головною подією стало урочисте вручення Шевченком В.М. краєзнавчому музеєві  важливого історичного документа – Метрики, у якій записана точна дата народження Ф.Ф. Мовчановського – 15 жовтня 1853 р.

Підводячи підсумки свого виступу, Шевченко В. М. відзначив, що Фелікс Мовчановський  все своє життя сіяв розумне, добре, вічне, будив у душах людей гуманізм, почуття людяності і милосердя та закликав присутніх берегти пам’ять про Ф. Мовчановського та його спадщину.

Зустріч відвідали представники школи-інтернату «Джерело»,


які є продовжувачами справи Ф. Мовчановського у питанні навчання та виховання дітей з порушеннями слухової функції.

 

 





Автор: Тетяна Васильєва

Рецензент: Флюр Ю. О.


Комментариев нет:

Отправить комментарий