четверг, 16 ноября 2017 г.

Книга про наше "Джерело"

«Польський дворянин Фелікс Мовчановський: життя та діяльність»

30.10. 17 у Запорiзькому  обласному краєзнавчому  музеї відбулася презентація  книги «Польський дворянин Фелікс Мовчановський: життя та діяльність».
 Автором якої є Шевченко Володимир Миколайович, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник лабораторії сурдопедагогічного інституту спеціальної  педагогіки НАПН України. Презентацію відвідали педагоги КЗ ЗСЗШІ «Джерело», які є послідовниками справи Ф. Мовчановського у навчанні та вихованні нечуючих дітей.




Шевченко В. М., розпочинаючи презентацію своєї книги, наголосив, що це місце обране невипадково: саме тут, де зараз знаходиться музей, у колишній  міській управі, працював Фелікс Мовчановський, тому доцільно тут і презентувати книгу про його життя та діяльність.
Також Шевченко В. М. висловив велику подяку  Польському  товариству, яке  допомогло видати цю книгу. Це науково-популярна книга, над якою працювало багато людей  в архівах, бібліотеках, щоб зібрати якомога більше інформації про Ф. Мовчановського. Збирати матеріали допомагали місцеві історики та краєзнавці, зокрема Валерій Стойчев.
Книга складається з 4-х розділів. В неї ввійшла біографія Ф. Мовчановського, історія м. Олександрівська кінця ХІХ-початку ХХст., ІІІ розділ присвячений втіленню в життя ідей Мовчановського, а IV – розповідає про культурні цінності та спадщину, а саме, про створену Ф. Мовчановським  Олександрівську школу- хутір для глухонімих, яка прославила Олександрівськ  на весь світ.
Книга розкриває не тільки біографію Ф. Мовчановського, який був  всебічно обдарованою   людиною, але й висвітлює величезний внесок Голови  Олександрівська для історії міста: це і будівництво електростанції, і розбудова транспортної мережі, і створення автономного містечка – Олександрівської школи-хутора для глухонімих, і багато-багато іншої суспльно-корисної діяльності.  Далі Шевченко В. М. розповів, що він планує відвідати батьківщину Мовчановського та продовжити дослідження його життєдіяльності.
Підводячи підсумки свого виступу, Шевченко В. М. відзначив, що Фелікс Мовчановський  все своє життя сіяв розумне, добре, вічне, будив у душах людей гуманізм, почуття людяності і милосердя, закликав присутніх берегти пам’ять про Ф. Мовчановського та його спадщину.


Автор: Васильєва Т.С.
Рекомендовано для блогу МО
історико-гуманітарних дисциплін
та на сайт Департаменту

освіти і науки

Рецензент: Засоріна О.В. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий